Travsportens historia i korthet


Travsporten härrör ända ifrån början av 1800-talet då de första tävlingarna anordnades i Frankrike och USA. Till Sverige kom travsporten på allvar under senare delen av 1800-talet och 1882 bildades Sveriges första och idag äldsta travsällskap, Wermlands Trafvarsällskap. 1900 bildades Svenska Trafsällskapet som den första riksomfattande organisationen för travet. Jägerso invigs 1907 och är idag Sveriges äldsta travbana.

Hambletonian 10 föds 1849, en häst som aldrig tävlade men anses vara alla amerikanska travares stamfar. Hambletonian visades upp för allmänheten första gången vid 6 månaders ålder och ansågs vara en sensation bland hästfolket. Karriären som avelshingst startade för Hambletonian och gav 1331 föl fram till sin död 1876. Hambletonians blod lär med andra ord finnas i nästan alla travhästar i Sverige. Hamletonian Stakes som idag är USA:s största årliga lopp instiftades 1926 till minne av Hambletonian. 2014 års vinnare av Hamletonian Stakes var Trixton med Jimmy Takter i sulkyn!

Hambletonian 10

1879 skapar John Wallace travhästens standard och den amerikanska travaren kallas därefter för standardbred. Varmbloden inom svensk travsport är idag nästan uteslutande amerikanska travare. Mellan år 1898 och 1923 var det förbjudet att spela på trav, men den 4 maj 1923 hävdes detta spelförbud (kallat totalisatorförbud).



Travsporten idag i Sverige


Trav är populärt i Sverige och det annordnas 900 tävlingsarrangemang varje år som har ca 1.3 miljoner besökare. Bara julafton är en tävlingsfri dag! Svenskt trav håller absolut världsklass och Sverige räknas, tillsammans med USA och Frankrike, som världens främsta travsportsnation. Totalt finns det runt 100 000 travhästar i Sverige. Det tävlas med två olika hästraser: varmblod och kallblod. De varmblodiga travhästarna är ädlare och snabbare än de grövre kallblodiga travarna.

Varmblodstravaren


Det finns cirka 90 000 registrerade varmblodiga travhästar i Sverige, allt från unghästar till tävlingshästar, avelsston, sällskapshästar och ridhästar. Ungefär 18 000 av dem är aktiva travhästar. Den varmblodiga travaren är klart dominerande på landets travbanor. Runt 90 procent av de cirka 9 000 lopp som körs varje år är för varmblod. Den moderna travhästen har framavlats under mer än tvåhundra år, med syftet att trava snabbt och säkert. Begreppet svensk varmblodstravare avser hästar som är födda och uppfödda i Sverige, i vissa fall syftas även på importerade travare. Det svenska varmblodet är i grunden ingen egen ras, utan en blandning av amerikanskt och franskt travarblod, med tyngdpunkt på det amerikanska.

Raja Mirchi

Kallblodstravaren


I dag finns det cirka 10 000 kallblodstravare i Sverige. Rasen härstammar från den nordsvenska brukshästen som alltid funnits i en tyngre och lättare typ. Det är en utveckling av den sistnämnda grenen som vi nu ser på travbanorna. Den svenska kallblodstravaren är tillsammans med den norska och den finska världens enda kallblodstravare, därtill är kallblodstravaren en av få inhemska hästraser i Sverige. Kallblodstravaren är också en mycket uppskattad häst i utbildningssammanhang på grund av sin energi, hållbarhet och pålitlighet. Kallbloden tävlar företrädesvis i den norra delen av landet.

Månprinsen A.M.